foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
+043 756 00 234 03
office@engineer.com

Laatste reacties

Login Form

Loopkronkel 4 december 2014.

The third day after, oftewel drie dagen na de Sinterklaasloop. Wij zijn tevreden, want we hebben de eindstreep gehaald en kwamen ook nog eens niet als laatste over de finish. 

In het koude Bolsward, een gevoelstemperatuur van -4, werd nogal wat van onze conditie gevergd. Gelukkig hadden wij een enorme steun aan onze hazen Maria, Alie en Itte. Zonder hen was het ongetwijfeld zwaarder geweest. Ook toeschouwers trotseerden de kou en wisten ons met bemoedigende kreten door mindere momenten te slepen. Finishen met Sinterklaasliedjes was toch wel erg toepasselijk. 

Nu dit doel is bereikt, moeten nieuwe plannen worden opgemaakt. Zullen we nieuwe wegen gaan belopen? We moeten er nog even over nadenken.

 

Groetnis,

Ja-Hé.

 

 

Loopkronkel 28 november 2014.

Nog een paar dagen en dan “giet it oan”: de Sinterklaasloop op maandag 1 december a.s.. We hebben er een heel jaar naar toe kunnen werken.

Het is niet zonder slag of stoot gegaan, want blessures doorkruisten ons trainingsschema. Gelukkig hield Siemen ons de laatste tijd op de maandagavond training bij de les. Een jaar lang een schema volgen valt niet mee; verslapping ligt op de loer en het was maar goed, dat onze trainer door een rake opmerking ons er steeds weer aan herinnerde, dat we met iets “serieus” bezig waren. Nu het moment van presteren nadert, beginnen zenuwen ons toch wel parten te spelen. Zullen we de eindstreep halen? Ongetwijfeld! Maar hoe? Wordt het afzien of gaat het van een luien dakje?

Liggen er in het donker valkuilen op de loer? Onzekerheden, die ons nu kwellen. Voor ons welzijn hebben wij o.a. een hoestdrank en een fles pleegzusterbloedwijn aangeschaft. Zijn we er werkelijk klaar voor? We hopen het maar. Tijdens de loop zal een bemoedigend woord ons zeker goed doen.

Oan’t sjen op maandagavond.

Ja-Hé.

Loopkronkel 14 november 2014.

Waar denk je aan bij een campagne met de titel “verleid me niet”?

Is dit ter promotie van een boek, een actie van een godsdienstige sekte of een campagne tegen opdringerige seks? Het zou allemaal kunnen. Het is echter de naam van de campagne van het voedingscentrum tegen ongezond snoepen. Het voedingscentrum vindt de aanbieding van snoep in de supermarkt, bij het benzinestation e.d. te opdringerig. De verleiding tot het kopen van dit ongezonde voedsel wordt daardoor alleen maar groter. Het is gezonder een appel, sinasappel, mandarijn, komkommer, banaan of bijvoorbeeld een kiwi te nuttigen. Niet, dat we dat niet weten. Het snoepen van een chocoladeletter, marsepein, speculaas of een banketletter laten we ons toch niet afnemen?  Alles toch met mate(n)?

De deelname aan de Sinterklaasloop zal behoorlijk minder zijn, als na afloop een bos wortels of radijs ter beloning klaar ligt. Geef ons maar de banketletter. Smakelijk alvast.

 

Groetnis,

Ja-Hé

 

n.b. onze voorbereiding op de Sinterklaasloop verloopt nog steeds naar wens.    

Loopkronkel 19 oktober 2014.

De herfst slaat toe. De regen klettert tegen het raam en de bomen laten de bladeren met duizenden vallen. Echt weer voor de buitenmens om mistroostig te worden.

De tv maakt het ook al niet beter; Onno en Alfred uit elkaar, oorlog in Syrië en Irak, de zwarte Pieten kwestie en de innerlijke tweestrijd ben ik nou fan van Heerenveen of Cambuur. Het wordt je als buitenmens niet makkelijker gemaakt.

Dan maar een chocoladeletter oppeuzelen, want van chocola wordt je vrolijk volgens de kenners. En ja het helpt, na de chocola naar binnen te hebben gewerkt, klaart het humeur inderdaad op en ga je alles van een vrolijker kant zien.

Voor een training maakt dan de regen ook niets meer uit. De verlaten paden geven veel loopplezier, want ondanks de regen, wind en smurrie op de paden loop je ontspannen door het Friese land. Na afloop wacht een verdiende warme douche. En dat niet alleen, je maakt je ook niet meer druk over het feit of Piet zwart moet zijn of een andere kleur moet hebben. En waarom zou je specifiek fan moeten zijn van Heerenveen of Cambuur, je kan toch ook van beide houden?

Oan’t sjen,

Ja –Hé.

 

27 juni 2014

 

Bij de boekhandel liggen stapels magazines met als titel “Start to run”. Wij vragen ons af, wanneer men eens komt met een magazine met de titel “Run to finish”. Dit lijkt meer onze doelgroep.

Zoals het er nu voorstaat, komt de Sinterklaasloop waarschijnlijk te vroeg. Verplaatsing naar februari 2015 zou voor ons het beste zijn, maar de Sinterklaasloop behoort natuurlijk rond het Sinterklaasfeest gelopen te worden. Als jongere ouderen zitten we toch een beetje in de verdomhoek. Gelukkig bezitten wij inmiddels een moestuintje. De staatssecretaris van de Partij van de Groente raadt het iedere oudere aan. Ja en nu we toch met de politiek bezig zijn, je zal maar in de bijstand zitten. De Partij voor de Welgestelden oppert geen vakantie van 4 weken voor deze doelgroep.

Een lang weekeindje moet voldoende zijn. Hebben ze dan geld voor een lange vakantie? Soms zit je raar te kijken. Bij de Marathon Rond Sneek en Meer liepen er mannen rond met vrouwennamen en vrouwen met mannennamen op hun startbewijs, de emancipatie gaat wel heel ver. Maar het vreemdste komt nog. Komt Pedro voorbij, wij opzoek naar zijn startnummer, maar welke naam staat op dit startnummer: Bauke. Dus het was niet Pedro, die voorbij kwam, maar Bauke. Je begint bijna te twijfelen aan je geestelijke gesteldheid.

We moeten binnenkort maar weer een sessie bij de sportpsycholoog agenderen. Gelukkig bijten we nog niet.

Groetnis,
Ja-Hé.

Loopkronkel zondag 6 april 2014.

 

Op deze druilerige zondagmiddag maar weer even de Lab-site bezocht. En wat lezen we……

De Lenteloop nadert, of kunnen we dit beter de Lammetjesloop noemen? In ieder geval heeft schaapboer Siemen het maar weer druk. Dat deze man nog tijd over heeft om ons te trainen? Je vraagt je soms wat af.

Dan Jan Albert, die wint maar even de Vuurtorentrail op Ameland. Gefeliciteerd!!! Wij doen het je niet na, bovendien is ons de afstand ietsje te lang.

Op zaterdagavond 19 april kunnen we naar de Harmonie in Leeuwarden voor een optreden van Dolf Jansen. Het programma heet “Topvorm” en dat is hij, zoals we eerder in Franeker hebben mogen beleven.. Onderhoudend, amusant en voor hardlopers een aan te bevelen uitje.

Hardloopschoenen voorkomen geen blessures. Hebben we nou altijd gedacht, dat dat wel het geval was. Dus goedkope hardloopschoenen van bijvoorbeeld de Action zijn al voldoende. Voelen we ons nou door de jaren heen bedonderd bij de aanschaf van dure hardloopschonen? We weten het niet meer.

Ja en wat moeten we dan denken van de kledij? De bilverstevigende tight’s, kuitspierverstevigende kousen, zweetdoorlatende shirts; berust dit allemaal op waarheid. Het wordt tijd, dat we daar eens een proefschrift over maken.

 

Groetnis,

Ja-Hé.

 

Loopkronkel – vrijdag 14 maart 2014

Op de gisteravond gehouden ledenvergadering werd door het bestuur de wens uitgesproken, vooral mee te denken. Nou als er iets is, wat wij kunnen, is dat wel meedenken.

Aangezien de LAB goed in de slappe was zit, mogen de ideeën hopelijk wel wat geld kosten.

Op een onlangs gehouden maandagavond training werd door een mede LAB-lid geopperd bij  harde wind 50plussers alleen met de wind in de rug te laten trainen. Hoe willen we dit realiseren?  Koop een golfkar. Breng de 50plussers steeds naar het voor de windpunt en dit verzoek is ingewilligd. Het kost wat, maar je krijgt ook wat.

Wat ons trainingsschema richting Sinterklaasloop betreft; we zijn bang te vroeg te pieken. Waarschijnlijk komt de Sinterklaasloop een maand te laat. Is het misschien een idee richting wedstrijdcommissie, om deze loop een maand te vervroegen? De naam van de loop kan dan eenvoudig veranderd worden in de Sint Maartenloop.

Ja-Hé.

 

 

Loopkronkel – vrijdag 21 februari 2014.

vrijdag, 21 februari 2014

De winter wil zich maar niet doen gelden. We horen je zeggen: het is nog geen april, dus het kan nog steeds. Wij geloven er niet meer in, ondanks het optimisme van Piet P. eind vorig jaar. De sneeuwklokjes bloeien; laat de krokussen ook maar komen. Anders gezegd: Lente kom maar op. Waarschijnlijk moeten we enig geduld hebben, want ja we leven nou eenmaal in Nederland. .

De zachte winter heeft ook de gezondheid enigszins aangetast. Een flinke verkoudheid heeft de trainingsfrequentie nog niet op het beoogde peil gebracht. Het blijft dus nog even kwakkelen. Gelukkig hebben we nog even tijd; maar de Sinterklaasloop komt wel steeds dichterbij. Wij gaan voor goud. We hopen maar, dat het ons niet vergaat zoals Sven op de 10 kilometer schaatsen tijdens de Olympische Spelen in Sotsji (wat je schijnt te moeten uitspreken als sootsjie). Dat zou voor ons een grote teleurstelling betekenen. We hopen weer vaak de trainingen te kunnen bijwonen, die sinds oud en nieuw toch wat minder speels zijn geworden. We missen de dobbelsteen en de troefkaarten. Natuurlijk zijn wij altijd in voor opmerkingen en suggesties voor op weg naar de Sinterklaasloop. Schroom niet, reageer!

Groetnis,
Ja-Hé

 

Loopkronkel, vrijdag 24 januari 2014.

Gelukkig is de meest deprimerende dag van het jaar (Blue Monday) achter de rug en kunnen we ons opmaken voor vrolijker tijden. Helaas is er in onze voorbereiding van de Sinterklaas Loop een licht verval te constateren. Depressiviteit (Blue Monday) en blessureleed zijn daar de oorzaak van. Gelukkig kunnen wij een beroep doen op geestelijke bijstand; spontaan via deze site aangeboden. Er zullen ongetwijfeld meerdere hindernissen verschijnen op het lange pad naar het beoogde doel. Het is misschien raadzaam de expertise van de LAB daarbij te betrekken. Reacties kunnen daarbij ongetwijfeld een rol spelen. Wij roepen daarom een ieder op, die meent ons te kunnen helpen op de weg naar ……, te reageren via deze site. Wij hopen dan ons voordeel te kunnen doen met de ongetwijfeld positieve aanbevelingen. We rekenen op jullie steun.

Groetnis,
Ja-Hé.

 

Het einde van 2013 nadert en dat betekent meestal, terugzien op het bijna afgelopen jaar. Soms is het echter beter vooruit te zien, want zoveel goeds op sportief gebied heeft het jaar ons niet gebracht. We hebben ons bijna een jaar kunnen voorbereiden op de Sinterklaasloop.

Helaas sloeg de blessureleed toe en was deelname niet mogelijk. Het was dus niet zo, dat wij ons in verband met de consternatie rondom de Zwarte Pieten, die wij voortaan de gekleurde medewerkers van Sinterklaas noemen,  hebben afgezien om deel te nemen.

Wij vragen ons af, hoe het met de Kerst moet, want is het niet dieronvriendelijk, dat het voertuig van de Kerstman door een Eland wordt voortgetrokken? Ongetwijfeld een onderwerp voor de Partij van de Dieren.

Ja en dan de plannen voor het nieuwe jaar. We gaan ons weer grondig voorbereiden op de Sinterklaasloop van december 2014. Hopelijk pieken wij niet te vroeg. De opbouw is dan ook erg belangrijk. Het trainingschema is weloverwogen opgemaakt. Onze jarenlange ervaring op hardloopgebied is daarbij een belangrijke leidraad. Tijdig gas terugnemen is o.a. één van de hoofdpunten. Ook de aanpassing van maaltijden hebben wij opgenomen in het schema. Wat dat betreft, kan er eigenlijk niets meer fout gaan.

“Noflike” kerstdagen en een gezond en gelukkig 2014!

 

 

Ja-Hé.     

 

 

 

Soms ben je niet fit en weet de oorzaak niet te achterhalen. Vanavond stamppot boerenkool met worst gegeten. Het lijkt me wat overdreven, dat dit al de oorzaak van de lusteloosheid kan zijn. Ik voel me ook niet in staat een rondje te hardlopen. Lekker voor de buis hangen met een wijntje of biertje lijkt me voor vanavond het meest haalbare. Zelfs het lezen van een boek is al te veel van het goede. Toch wil je graag achterhalen, wat de oorzaak is van het zich niet fit voelen. Was vandaag de werkdruk te hoog? Nee, ik heb ontspannen kunnen werken. In de file gestaan op heen of terug reis naar en van het werk? Ook niet, ik heb me keurig aan de toegestane snelheden kunnen houden. Was de vrouw soms humeurig bij thuiskomst? Nee, ik werd liefdevol ontvangen. Of ligt het aan de komende herfstdagen? De vogels gaan ook al in vogelvlucht zuidwaarts. Ik weet het niet meer. Misschien is een optie een bezoek aan de voorlichtingsavond a.s. vrijdag in “Ons Gebouw” met als thema “Fit en Voeding”. Ja-Hé.

 

Wanneer de vakantie achter de rug is, vallen je bij thuiskomst toch wel bijzondere berichten op, zoals: De gevonden wolf blijkt geen grap te zijn. Onderzoekers hebben dit vastgesteld. Nu Roodkapje nog en het sprookje is werkelijkheid. Als je dit leest “Vos neemt noodgedwongen rust”, zou je gaan denken, dat komt natuurlijk door die wolf; maar het blijkt Marianne te zijn. Het zingende duo Maywood gaat weer optreden. Is het volgende bericht een voorbode? Komende week veel vallende sterren. Jammer, dat Rottumeroog geen straatnaambordje met huisnummer(s) krijgt. Het blijft dus niet te doen je door middel van een routeplanner of navigatiesysteem naar Rottumeroog te begeven. Ja en dan valwinden? Mijn vrouw laat ook wel eens een wind, maar om daarbij uit je bed te vallen? Wat te denken van het volgende: Voor het RTL-journaal wordt de klok mede mogelijk gemaakt door uitvaartdirect. Een klok heb je dan toch niet meer nodig? Na dit alles is er maar één remedie: pak de loopschoenen en ga lekker hardlopen.

Groetnis, Ja-Hé.

 

 

 

-------------------------------------------------------------

“Bist al klaar voor de Elfstedentocht?”

“Man, waar hest ut over? Er zitten nog teveel wakken in ut ijs en bovendien haalt de ijsdikte nog lang de 15 cm niet.”

“Gisteren hoorde ik die Gerard Joling voor de radio zeggen, dat wij Friezen al bij ut openen van de koelkast denken aan un Elfstedentocht.”

“Hij bedoelt zeker West-Friezen. Die Hollanders ook altied.”

“Nog wat anders, un wethouder uut Drente wil, dat we voortaan tijdens ut doessen plassen, want dat skeelt water.”

“Ik hoop maar, dat dat geen gewoonte wudt. Samen onder de does na ut sporten wudt er dan ook niet plezieriger op.”

“Hoe denke jou eigenluk over Lance Amstrong?”

“Ik he me altied afvraagt, hoe kan die man nou zeven keer de Toer de Frans winnen?”

“Nou weten we dus eindeluk, dat dat niet zonder doping ken.”

“Nou ja, wij gebruuke ook wel eens wat.”

“Trainer Symen is pake wudden. Ut liekt nog sun jonge kerel.”

“In leeftied ken je je raar vergisse.”

“Nou pake Symen ut nammen van us tiege lokwinske.”

 

Ja-Hé.

 

--------------------------------

2012

 

“Het jaar 2012 is bijna verleden. Zullen we maar weer eens terugblikken?”

“Een goed idee. Onze resultaten in het loopjaar 2012 waren niet geweldig.”

“Ja, we lijken wel het nederlands voetbal-elftal, wat afgelopen zomer niet fit was volgens de hotemetoten van de KNVB.”

“Man, ik was toch steeds zo moe en van dat gewouwel werd ik nog moeier.”

“De voetballers konden gewoonweg niet beter en dan moet je niet zeuren, doen wij ook niet.”

“De Sinterklaasloop was toch echt ons hoogtepunt dit jaar.”

“Ja en dat zegt alles. Weinig lopen hebben we bezocht.”

“Dan kan het in 2013 alleen maar beter.”

“Had ook sneu voor ons geweest als de wereld op de 21e vergaan was. Hadden we namelijk nooit meer onze loopprestaties kunnen verbeteren.”

“Volgens de geleerden is er nu een nieuw tijdperk ingetreden.”

“Zo kan ik het ook, eerst uitleggen dat de wereld volgens de Maya-kalender vergaat en als dat niet gebeurt, treedt er een nieuw tijdperk in.”

“Nou voor ons treedt er in 2013 in ieder geval wel een nieuw looptijdperk in; tenminste als……”.

“Een ieder vredige Kerstdagen toegewenst en voor 2013 veel geluk, gezondheid en plezier in de hardloopwereld.”

 

 

Loopkronkel 2 december

“Hoi….Weet je wel, dat de warme truiendag op 8 februari 2013 staat gepland?”

“Nog nooit van gehoord.”

“We hebben de eerste steken al opstaan voor een wollen trui”

“Wij zijn nog bezig met het breien van kerstballen en omdat we dit jaar een grote kerstboom willen aanschaffen, zijn we daar nog wel even zoet mee.”

“Ik hoop wel, dat je mee doet. Het is namelijk de bedoeling de kachel op de warme truiendag één of twee graden lager te zetten en een warme trui aan te trekken. Dit scheelt dan weer in het energieverbruik en de CO2-uitstoot.”

“Wie heeft dat bedacht? Wij lopen hier thuis al jaren in warme truien rond.”

“Het is een initiatief van de Vereniging Klimaatverbond Nederland. Een goed initiatief volgens mij.”

“Ik zou zeggen, doe je best. En sterkte met het gekriebel van je wollen trui.”

 

 

 

 

Loopkronkel maandag 24 september

“Hoi met mij. Ik bel even af, voor de training van vanavond.” “Wat je.” “Ja wrief ut er mar in.” “Wer hest ut over?” “Ja dat zal je niet weten? Je noeme mij un watje”. “Must dien oren uutspuite late; want ik zei namelijk wat je”. “Nou zegge jou ut weer. Ik he buienradar raadpleegt en ut ziet ernaar uut, dat er vanavond van zeven tot acht uur flinke buien opkomst binne en ik he er geen zin in me nat te laten regenen”. “Nou ja, dan benne jou inderdaad un watje.”

12 september

Terwijl politiek Nederland zich afvraagt, wie het na vandaag met wie gaat doen, besteedt de Leeuwarder Courant gelukkig ook nog aandacht aan belangrijker nieuws. Op de pagina binnenland kom je op dinsdag j.l. een artikel tegen met het volgende opschrift: Hond kroonprins eet en kwispelt weer. Tijdens een eendenjachtpartij in de omgeving van het Overijsselse De Lutte is het dier namelijk in volle vaart op een slootwal geknald en in coma geraakt.

Gelukkig is het dier inmiddels herstellende en eet en kwispelt weer. Na dit gelezen te hebben, ben je geneigd maar op de Partij van de Dieren te stemmen, die is tegen de eendenjacht en voorkomt daarmee dus dergelijke ongelukken met en artikelen over deze arme jachthonden. Het wordt weer hoog tijd de hardloopschoenen op te zoeken.

Ja-Hé.

 

1 september

Het is wel erg makkelijk, bij uitblijven van resultaten kritiek uit te oefenen op de clubleiding. Als trainer ben je toch aangenomen om van het spelersarsenaal een geheel te smeden en resultaten te behalen. Gaat het even niet goed, dan is vragen om versterkingen natuurlijk de eenvoudigste weg. We leven echter in een tijd, waar uitgaven wel overwogen genomen moeten worden. Het verkopen van spelers is vaak een noodzaak om financiële gaten op te vullen. Liever een gezond voetbalbedrijf, dan een club overladen met schulden. ;P: Gelukkig speelt dit niet bij de LAB. De trainers weten wat ze op de trainingen voorgeschoteld krijgen; een zeer gevarieerde groep met snelle en minder snelle hardlopers. De trainingen worden op zo’n niveau gehouden, dat een ieder aan zijn trekken komt. Trainers en hardlopers zijn tevreden en zijn het bestuur dankbaar voor het creëren van deze situatie.

 

Tot zover deze Loopkronkel.

 

 

Loopkronkel: 25 augustus 2012.

De dopingcommissie van de atletiekgroep L.A.B. in Bolsward heeft met directe ingang de twee atleten van de Ja-Hé-groep voor het leven geschorst. Na jarenlang onderzoek is de commissie tot dit besluit gekomen. De twee atleten hebben zich namelijk meerdere keren schuldig gemaakt aan het gebruik van verboden middelen voor of tijdens wedstrijden. De atleten zijn o.a. betrapt op het gebruik van diverse hoestsiropen, verboden mandarijnen uit Zuid Afrika, bananen uit het Afrikaanse Senegal, zwarte thee uit China en massageolie uit Thailand.

De atleten zijn tevens uit de diverse uitslagenlijsten geschrapt.

Beide atleten wensen geen commentaar te geven.

Tot zover deze Loopkronkel.

 

 

Vrijdag, 27 april 2012.

 

Beste Ja,

Dit jaar gaat de lintjesregen ook weer aan ons voorbij. Het is even slikken, maar niet anders. Het heeft hare majesteit duidelijk niet behaagt. Op Koninginnedag is het plan opgevat naar Bolsward te gaan. Er is namelijk een kofferbakverkoop. De kofferbak van onze auto zit al behoorlijk vol. Misschien dat het overbodige materiaal nog iets oplevert. Mocht dit niet doorgaan, dan kunnen we in de plaatselijk kroeg ’s ochtends aan de koffie met oranjekoek en een echte oranjebitter. Een traditie moet je hoog houden. Jij zult ongetwijfeld weer deelnemen aan de aubade bij het stadhuis in Sneek. Verder hebben wij nog geen plannen voor Koninginnedag. De komende dagen zitten we in Twente. Hopelijk wordt het mooi buitenweer, zodat we volop kunnen genieten van het Tukkerland. Jammer dat FC Twente geen landskampioen wordt; het zal wel weer Lucky Ajax worden, dat met de eer gaat strijken. We moeten binnenkort samen maar weer eens een flinke wandeling maken, want de Slachte wandelmarathon nadert.

Een goed weekend en noflike Koninginnedag.

 

Groetnis, Hé.

 

Maandag 2 april

 

Beste Hé,

Nu pas even tijd om te reageren op je brief. Ik dacht eerst een goede grap uit te halen met een zondagse loop in het park, de vroege vogel-loop bijvoorbeeld, maar het is helemaal uit met de grappen en grollen op 1 april!

Wel mooi, dat je naar de ledenvergadering bent geweest. Ook prima, dat je ons weer hebt opgegeven, nee ik moet zeggen, hebt aangemeld voor de intensieve cursus van verkeersregelaar. Eén avond twee uurtjes op les met koffie of i.d. is te doen. Nog bedankt voor het leuke fotoboekje van de jubileumloop van vorig jaar.. Zonder beamer kan ik er elk moment van genieten.

Bij de lenteloop van de LAB moet ik helaas verstek laten gaan. Weer een weekend weg, doen we steeds vaker de laatste tijd en bevalt prima. Jammer van Yde sien wust; fien ik su lekker! Ik mut maar een keer naar sien winkel. Maar ja, we hewwe hier in Toppenhusen wust van Jelle; ook heerlijk! Nou je, ik lees niets over de verdeling van de groepen op maandagavond. Ik dacht, dat hier wel een ingenieuze oplossing voor bedacht zou worden. Ik heb zelf maar een rooster opgesteld: groep 1: Symen, groep 2: Ton M, groep 3: Ton V en groep 4: Christien. Wat denk je ervan? Of moet het toch anders? Wanneer gaan jullie naar Twente? Alvast een mooi weekend gewenst en wel de loopschoenen mee, want we moeten weer een keer pieken.

De groeten, Ja.

 

 

 

vrijdag  16 maart

 

 

Beste Ja

Gisteravond moest je helaas verstek laten gaan bij de ledenvergadering. Over de opkomst viel niet te klagen. Wiebe deed een oproep voor verkeersregelaars. We moeten ons maar weer opgeven, dunkt me. Ik hoop dat er meerdere zullen volgen, want dan kunnen de lopen doorgaan.

Onze jubileumloop werd ook aangehaald. Fantastisch om te zien, dat deze loop steeds in grote letters op het grote scherm verscheen; alleen jammer dat de beamer het soms liet afweten. Siemen, onze trainer, deed een verslag van de Sahara-marathon. Ze waren gehuisvest in een dorp, waar in kleine winkeltjes van alles te koop was; volgens Siemen ook bussen haarlak. Ik vraag me toch af, waarvoor hij deze gebruikt. Zoveel haar heeft hij nou ook weer niet op zijn hoofd; voor de oksels soms of …..? Ik wil het ook niet weten. De getoonde foto’s gaven een goed beeld van het armoedig bestaan in de Sahara. In de pauze deden de diverse worstsoorten van slager Yde weer de ronde. Toch een goeie slager is die man.

Je moet de groeten van vele aanwezigen hebben.

Groetnis, Hé.

 

 

 

17 januari 2011


Je brief gevonden tussen de folders bij het oud papier. Als je niet gebeld had, was hij nooit meer boven water gekomen; en dat stond al zo hoog de laatste tijd. Nou je, must lustere. Die voornemens der hek nog nooit an daan. Maar do dinkst der om met die drank nou. Dien konditie wurd der ok niet beter op. Kest beter alcoholvrij bier nimme op dien leeftied!

Nou je, je had het over bier en ik dacht, ik breng al die lege kratten en flessen naar de winkel en glascontainer. Maar je gelooft het niet, de kofferbak zat nog vol. Dus dat moet nog maar een andere keer. Op de fiets naar het werk is niet zo’n gekke gedachte hoor. Wat nog beter is, schaf gewoon zo’n bike aan. Ja, dat is een elektrische fiets; dat heet dan geen fiets meer, maar een bike. Laatst fietste ik achter een dame op leeftijd aan en ik dacht, verrek wat gaat dat meens snel.

Ik zag ook niets aan die fiets, maar enfin voorover plat op de fiets en er naast en vrage vanzelf. Ja, inderdaad elektrisch, must em wel oplade, seit se. Vergeet ik nog wel es. En seit se, do must ok niet zo snel riede, want ik heb deze fiets nou amper een jaar, maar soms heb ik em niet in bedwang. Al 3 ongelukken gehad dit jaar. Ja, just het was vorig jaar fanselfs. Nee, dan kest beter dien ouwe fiets houe en met de auto naar het werk. He Hé, we mutte wel weer een datum prikke voor onze maandelijkse training. Het is er al 2 keer bij ingeschoten nou. Anders denke die trainers ok weer van, wurdt hard minder met die oudjes. Nou je, ik sien dy maandag wel weer in’t park, en de rest ok fanselfs. De groeten,

Ja.

 

 

 

 

4 januari 2011.

Beste Ja,

Het nieuwe jaar is nog maar enkele dagen bezig en de goede voornemens liggen al weer aan duigen. Het voornemen om geen alcohol meer tot me te nemen, je weet hoe moeilijk dat voor mij is, is op de eerste trainingsavond de mist in gegaan. Ik weet wel, het ligt aan mijzelf, maar het flesje bier lonkte op de nieuwjaarsreceptie in het gebouw bij het park. Wat een herrie kunnen die Labbers maken zeg. Het leek wel een kippenhok, met uiteraard niet alleen kippen maar ook veel haantjes. Toch een leuk idee om elkaar op deze wijze een goed Nieuwjaar te wensen. Het tweede voornemen om dagelijks op de fiets naar het werk te gaan, is ook al niet ingelost. Storm en regen maakten de reis met de auto behoorlijk aangenamer. Zo blijft het opbouwen van een betere conditie voorlopig op de plank liggen, wat dus ook een voornemen is. Het lijkt me beter voortaan de voornemens maar achterwege te laten; want ieder jaar komt het er maar niet van.

Groet,

Hé.

 

Loopkronkel 20 december 2011

 

Heeft 2011 aan je verwachtingen voldaan? Voor ons was zondag 20 maart 2011 het hoogtepunt op hardloopgebied. Op deze fraaie zondag ging de Ja-Hé Jubileum Middelzeeloop van start onder de vlag van de LAB in het kader van ons 25-jarig hardloopbestaan als Ja-Hé. De opwaardering van medailles of het in het bezit krijgen van één door ons behaalde medailles of bekers werd erg gewaardeerd. Het werd een feest, waarvoor we ieder, die aanwezig was, nogmaals willen danken. Er zijn echter niet alleen hoogtepunten. De recessie heeft toegeslagen. Op hardloopgebied heeft de recessie echter al jaren eerder bij ons toegeslagen. Tijden op de halve marathon van 1.30 tot 1.35 minuten zijn niet meer haalbaar. Ook op de 10 kilometer liggen tijden tussen de 39 en 45 minuten achter ons. De jaren hebben dus toegeslagen. We blijven echter met plezier onze kilometers lopen; ook op de maandagavond training. Wy winksje jim in smaaklik Krystmeal, noflike Krystdagen, lekkere oaljekoeken op âldjiersdei, in noflike âldjiersjûn en in goed rinnend 2012. Ja-Hé.

------------------------

Op hardloopgebied is er in onze provincie genoeg te redden. We zijn als Friezen dus enigszins bedorven. Taaiweer, geen spruit koud of het regent dat het plast; we zijn er niet zo gauw glad mee aan. Anderen denken misschien, dat het in onze plas is geslagen. Het heeft echter geen doel ons ervan af te houden. Wij komen graag neer om aan een wedstrijdje deel te nemen. Voor de start brandt het ons altijd weer in. Dat is niet slim, maar je moet er wel over kunnen. Je vraagt je medeloper waar hij weg van komt, wat hij van doel is, of praat af samen op te lopen. Naar is het dan, dat deze er na een poosje is uitgenaaid. Hij heeft waarschijnlijk schoon zijn nocht van je afgewaaid praat. Je bezoekt hem nog bij te halen. Als dat gelukt is, kan je je zakken wel uitscheuren. Maar omdat je zo goed bent als brood, laat je hem even meeliften. Na een tijdje lacht het je toch weer aan om er uit te naaien. Je hebt de put er nog lang niet uit. Als er iemand in het pad loopt; werk je even met je armtakken. Je bent wakker druk doende met de eindtijd. Wat smijt het op? De bomen beginnen ook al te ruigelen. Je bent erop afgejaagd plassen te omzeilen. De route gaat over Tjerkwerd. De laatste kilometers voel je je wat half. Buiten uit ervaar je de harde wind. Je bent uit de lijken. Je wil je niet halfwijzen, De finish is vlakbij de volgende reed. Je vernuivert je over de gelopen tijd. Op dat stuit ben je je vermoeidheid vergeten. Na het douchen stop je de loopkleren en schoenen in een puidje. Een glas gerstenat brengt je snel weer op de lap. Terwijl de medelopers wakker druk doende zijn met hun looptijden, zet jij weer af naar huis. Thuis wacht nog een lekker glas suipe. ___________________________________ Inburgeren: In de verkorte inburgeringcursus schijnt de volgende vraag voor te komen: Hoe hoort een Nederlandse voortuin eruit te zien? Je zou denken, dat er in ieder geval tulpen, een miniatuur molen, hortensia’s, dahlia’s en gladiolen behoren in voor te komen. Maak je een wandeling door je woonplaats, dan blijkt bestrating of betegeling, grint, uitheemse planten e.d. veel voor te komen. Onmogelijk dus om deze vraag juist te beantwoorden; een totaal onzinnige vraag dus. Nu we het toch over onzinnige vragen hebben, is het misschien een idee een soort vragen-inburgeringlijst door beoogde nieuwe LAB-leden te laten invullen. Bij het goed beantwoorden van alle vragen, zou een lidmaatschap pas kunnen ingaan. De vragenlijst zou als volgt kunnen zijn: 1. Waarvoor staan de letters LAB? 2. Waar is de loopgroep LAB gehuisvest? 3. Noem de namen van minstens 3 bestuursleden. 4. Waar wordt er door de LAB getraind? 5. Wat is in aantal deelnemers de grootste loop van de LAB? 6. Is het lidmaatschap alleen toegestaan voor heren? 7. Door hoeveel trainers/trainsters wordt er training gegeven? 8. Wat zijn de clubkleuren van de LAB? 9. Waar staat het clubgebouw van de LAB? 10. Wat is de meest voorkomende voornaam onder de clubleden? Heb je alle vragen goed kunnen beantwoorden, dan ben je een waardig LAB-lid. Groetnis, Ja-H

 

-------------------------------

Het is maandagmorgen 10 oktober 2011; de herfst laat zich gelden. Een harde wind belaagt het Friese land en soms is wat regen waarneembaar. Genoeg ingrediënten om somber te worden. Gelukkig maakt humor het allemaal wat dragelijker.

Humor beleeft ieder anders. Volgens Wikipedia is humor het vermogen om iets wat grappig, amusant of geestig is aan te voelen, te waarderen of tot uitdrukking te brengen. Is geen van deze 3 aanwezig, dan zal de grap niet overkomen. Dit kan soms tot niet verwachte reacties leiden. Zonder humor zou het leven echter bijzonder saai zijn. Over smaak valt niet te twisten, want de één vindt de grappen van André van Duin geweldig, terwijl een ander het cynisme van Youp van 't Hek bejubbelt.

Ook de loopwereld kan niet zonder humor. Hoe vaak horen we niet aan de zijlijn: “Ze hebben hem al, hoor”, of bij het strekken tegen een muur: “Straks valt `ie om”. De eerste keer vindt je dit als loper leuk, de tweede keer minder aardig en daarna kun je de persoon, die dit uit, wel wat aandoen.

 

Onverwachte gebeurtenissen zijn vaak hilarisch. Voorbeelden zijn er te over:

Vlak voor de finish een schouderklopje krijgen van een medeloper. Verrassend kijk je zijwaarts, maar intussen is deze loper meters voorbij en voor de finish niet meer in te halen.

Bij een loopster hoor je klotsende geluiden, waarop door iemand wordt gereageerd met: “de melkboer”. Iemand wil het parcours afsteken, maar moet door een drassig perk en gaat daarbij onderuit. Het is op het randje, maar je moet erom lachen.

De starter richt zijn pistool en vuurt, waarbij een laag overvliegende meeuw wordt geraakt en naar beneden duikelt.

Ons advies: bekijk de wereld met een luchtige blik. Groetnis, Ja-Hé.

 

-----------------------------------

Het is maandag 19 september 2011 en over precies 12 dagen gaat de Kûbaarder Hurdrindei weer van start. Een heel bijzondere Hurdrindei want het is de 25e en de laatste Hurdrindei.

 

Deze loop, die georganiseerd wordt door de NPC (Niet Permanente Commissie), gaat steeds op de 1e zaterdag in oktober van start, nu dus op 1 oktober 2011. Het Nederlandse klimaat heeft zich door de jaren heen van haar veelzijdigheid laten gelden. Regen, storm en zon; bijna alle weersmogelijkheden (behalve dan sneeuw en ijzel) hebben zich op de Hurdrindei geopenbaard. De loop rond Kûbaard mist het hectische, de gemoedelijkheid straalt er vanaf.

Na afloop is er gelegenheid voor een gezellige nazit in het Dorpshuis, wat geheel door vrijwilligers wordt gerund. De groentesoep met balletjes is altijd erg gewild. De verkleedpartij voor en na de loop op het toneel is een toneelstuk op zich. In het Dorpshuis hangt o.a. een medaillekastje van de zangvereniging. Dit medaillekastje ontbrak tot ons grote verdriet tijdens de verbouwing. Gelukkig kreeg het weer een plaats in het verbouwde Dorpshuis, waardoor de door ons geopperde actie tot terugkeer van deze wel erg bijzondere medaillekast achterwege kon blijven. Er zijn vele mooie herinneringen aan de Hurdrindei.

 

In oktober 1997 waren wij in voorbereiding van een marathon n.l. de 1e Beerenloop op Terschelling. De langste afstand op de Hurdrindei bedraagt 3 rondjes en is totaal 21,1 kilometer. Die bewuste zaterdag (4 oktober 1997) hadden wij besloten 4 rondjes te lopen als voorbereiding op de Beerenloop. De drinkpost op de helft van het circuit was tijdens onze laatste ronde al onderweg naar Kûbaard. Toen ze ons zagen, keerden ze hun fietsen en bemanden de drinkpost opnieuw. Na afloop van de 15e Hurdrindei (het kan ook de 10e zijn geweest; het geheugen laat ons ook wel eens in de steek) stond er een grote legertent vlakbij de finish, waar de lopers broodjes in overdaad en soep gratis konden krijgen. Sneu voor de NPC dat er maar weinig lopers gebruik van maakten. Wij hebben samen met Epeeus J. in ieder geval wel genoten van al het goede. Soms worden er aan de stamtafel in het Dorphuis de fraaiste plannen gesmeed. Ooit hebben wij samen met een vrijwilligster en enkele lopers het plan opgevat, na afloop van de volgende Hurdrindei een diner te organiseren. De vrijwilligster zou voor de bereiding zorg dragen. Contact zou er vooraf de eerstvolgende Hurdrindei worden opgenomen. We hebben echter nooit iets van deze vrijwilligster gehoord. Helaas heeft de NPC besloten haar naam eer aan te doen en zich na afloop van de 25e Hurdrindei op te heffen. Vanaf 2012 geen Hurdrindei meer. We zijn de NPC en heel Kûbaard dankbaar voor de 25 Hurdrindeien. Ja-Hé.

---------------------------------------

Het is maandag 19 september 2011 en over precies 12 dagen gaat de Kûbaarder Hurdrindei weer van start. Een heel bijzondere Hurdrindei; want het is de 25e en de laatste Hurdrindei. Deze loop, die georganiseerd wordt door de NPC (Niet Permanente Commissie), gaat steeds op de 1e zaterdag in oktober van start, nu dus op 1 oktober 2011. Het Nederlandse klimaat heeft zich door de jaren heen van haar veelzijdigheid laten gelden. Regen, storm en zon; bijna alle weersmogelijkheden (behalve dan sneeuw en ijzel) hebben zich op de Hurdrindei geopenbaard. De loop rond Kûbaard mist het hectische, de gemoedelijkheid straalt er vanaf. Na afloop is er gelegenheid voor een gezellige nazit in het Dorpshuis, wat geheel door vrijwilligers wordt gerund. De groentesoep met balletjes is altijd erg gewild. De verkleedpartij voor en na de loop op het toneel is een toneelstuk op zich. In het Dorpshuis hangt o.a. een medaillekastje van de zangvereniging. Dit medaillekastje ontbrak tot ons grote verdriet tijdens de verbouwing. Gelukkig kreeg het weer een plaats in het verbouwde Dorpshuis, waardoor de door ons geopperde actie tot terugkeer van deze wel erg bijzondere medaillekast achterwege kon blijven. Er zijn vele mooie herinneringen aan de Hurdrindei. In oktober 1997 waren wij in voorbereiding van een marathon n.l. de 1e Beerenloop op Terschelling. De langste afstand op de Hurdrindei bedraagt 3 rondjes en is totaal 21,1 kilometer. Die bewuste zaterdag (4 oktober 1997) hadden wij besloten 4 rondjes te lopen als voorbereiding op de Beerenloop. De drinkpost op de helft van het circuit was tijdens onze laatste ronde al onderweg naar Kûbaard. Toen ze ons zagen, keerden ze hun fietsen en bemanden de drinkpost opnieuw. Na afloop van de 15e Hurdrindei (het kan ook de 10e zijn geweest; het geheugen laat ons ook wel eens in de steek) stond er een grote legertent vlakbij de finish, waar de lopers broodjes in overdaad en soep gratis konden krijgen. Sneu voor de NPC dat er maar weinig lopers gebruik van maakten. Wij hebben samen met Epeeus J. in ieder geval wel genoten van al het goede. Soms worden er aan de stamtafel in het Dorphuis de fraaiste plannen gesmeed. Ooit hebben wij samen met een vrijwilligster en enkele lopers het plan opgevat, na afloop van de volgende Hurdrindei een diner te organiseren. De vrijwilligster zou voor de bereiding zorg dragen. Contact zou er vooraf de eerstvolgende Hurdrindei worden opgenomen. We hebben echter nooit iets van deze vrijwilligster gehoord. Helaas heeft de NPC besloten haar naam eer aan te doen en zich na afloop van de 25e Hurdrindei op te heffen. Vanaf 2012 geen Hurdrindei meer. We zijn de NPC en heel Kûbaard dankbaar voor de 25 Hurdrindeien. Ja-Hé.

 

---------------------------------------

 

6 februari

Uit 25 jaar Ja-Hé's loopgeschiedenis

 

Zondag 13 oktober 1991 “De 20-km van Parijs”.

 

Met het s.v. Friesland-gezelschap vertrokken we op vrijdag 11 oktober 1991 naar Parijs.

Op zondag de 13e oktober vond daar n.l. de 20-km van Parijs plaats.

Om 13.00 uur was de start op een brug vlakbij de Eiffeltoren. Omdat er veel mensen zouden deelnemen, voegden wij ons om 11.15 uur bij de start. Een lange duur tot de start, alhoewel dat ook wel weer meeviel. Opdringende Hollanders en urinelucht maakten het wachten niet aangenamer.

Loopkronkel 28 november 2014. Nog een paar dagen en dan “giet it oan”: de Sinterklaasloop op maandag 1 december a.s.. We hebben er een heel jaar naar toe kunnen werken.

Het is niet zonder slag of stoot gegaan, want blessures doorkruisten ons trainingsschema. Gelukkig hield Siemen ons de laatste tijd op de maandagavond training bij de les. Een jaar lang een schema volgen valt niet mee; verslapping ligt op de loer en het was maar goed, dat onze trainer door een rake opmerking ons er steeds weer aan herinnerde, dat we met iets “serieus” bezig waren. Nu het moment van presteren nadert, beginnen zenuwen ons toch wel parten te spelen. Zullen we de eindstreep halen? Ongetwijfeld! Maar hoe? Wordt het afzien of gaat het van een luien dakje?

Liggen er in het donker valkuilen op de loer? Onzekerheden, die ons nu kwellen. Voor ons welzijn hebben wij o.a. een hoestdrank en een fles pleegzusterbloedwijn aangeschaft. Zijn we er werkelijk klaar voor? We hopen het maar. Tijdens de loop zal een bemoedigend woord ons zeker goed doen.

Oan’t sjen op maandagavond.

Ja-Hé.

Om 13.00 uur reden de militaire trucks bij de startlijn weg en konden we beginnen aan een indrukwekkende race door de lichtstad. Het was mooi weer; de zon scheen en de thermometer gaf 23 celsius aan. Er volgde een kleine klim naar Bois de Boulogne. Door het bos op naar het 10-kilometerpunt. Hierna ging het verder door de straten van Parijs. Via de Avenue Foch ging het richting Arc de Triomph en op naar het 15-kilometerpunt.

Veel hoogteverschillen maakten het voor ons vlakte-lopers zwaar.

De finish bij de Eiffeltoren werd door Jan in 1.31 en Herre 1.34 gehaald.

 

Ja-Hé.

 


Ja-Hé

In 1986 vonden wij, Jan de Boer en Herre Atsma, het tijd worden om wat aan onze conditie te doen. De sportschool, binnensporten en teamsporten als voetbal, korfbal (ondanks de aanwezigheid van de andere sekte), golfen etc. vielen al snel af. Bij teamsporten ben je gebonden aan bepaalde uren en dat wilden we niet. Bij welke sport kan je zelf de trainingstijd bepalen? Ja juist, bij de hardloopsport. Nou liepen we in het begin heus niet zo snel en bovendien niet zo ver. Na een jaartje te hebben getraind, werd het deelnemen aan een prestatieloop een uitdaging. Heel verstandig kozen we voor een halve marathon in Ureterp, jawel de Sterrenloop. Sindsdien hebben wij aan veel lopen van s.v. Friesland, a.v. Horror, a.v. “55 en ons aller L.A.B. meegedaan. Onder deze lopen hebben wij zo onze favorieten. “De Middelzeeloop” was daar één van. Het is nu 2011 en dus 25 jaar na 1986; oftewel ons 25-jarig Hurdrinners-jubileum. Dit willen wij graag met jullie vieren, door het nog éénmaal organiseren van ………… “De Middelzeeloop” in samenwerking met de L.A.B. Wij hopen jullie allemaal aan de start te zien op zondag 20 maart 2011 om 11.00 uur.

 

Oan’t Sjen, Ja (=Jan)-Hé(=Herre).

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen